» » Таанила, Мика

18.12.2020

Мика Таанила (фин. Mika Taanila; 22 мая 1965, Хельсинки, Финляндия) — финский кинорежиссёр, художник, специалист в области видео-инсталляций и экспериментального кино; лауреат крупнейшей финской художественной премии «Ars Fennica—2015».

Фильм Мики Таанила The Future Is Not What It Used To Be («Будущее стало другим») демонстрировался на открытии 50-й Венецианской биеннале.

Фильмография

  • My Silence (2013, 15 min, video)
  • Six Day Run (2013, 15 min, DCP)
  • The Most Electrified Town In Finland (2012, 15 min, 3 x HD)
  • The Zone of Total Eclipse (2006, 6 min, 2 x 16mm)
  • Optical Sound (2005, 6 min, 35 mm)
  • The Future Is Not What It Used To Be (2002, 52 min, 35 mm)
  • A Physical Ring (2002, 4 min, 35 mm)
  • RoboCup99 (2000, 25 min, 35 mm)
  • Futuro — A New Stance For Tomorrow (1998, 29 min, 35 mm)
  • Thank You For The Music — A Film About Muzak (1997, 24 min, 35mm)

Библиография

  • Time Machines (2013, Киасма) ред. Leevi Haapala, Kati T. Kivinen
  • Aika & aine (Time & Matter, 2006, Reel23, Амстердам) DVD compilation of five short films by Mika Taanila.
  • Mika Taanila (JRP|Ringier, 2005) monograph for Migrosmuseum’s solo show, ed. Heike Munder
  • Futuro. Tomorrow’s House from Yesterday (2002, Desura Books, Helsinki) 192-page book plus 75-minute DVD about The Futuro House. Co-edited with Marko Home.
  • The Dawn of DIMI (2002, Kiasma/Kinotar) A DVD on Erkki Kurenniemi’s electronic art. Editor: Mika Taanila.

Имя:*
E-Mail:
Комментарий: